News

SSST Novosti

Vijest

WiDS Sarajevo 2020 na Univerzitetu SSST!

12. 03. 2020.

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technlogy ( SSST) bio je domaćin godišnjoj Global Women in Data Science ( WiDS) konferenciji koju je organizirala dr. Jasminka Hasić – Telalović profesorica na fakultetu Kompjuterskih nuka i Informacionih Sistema Univerziteta SSST. WiDS konferencija se održava na Stanford Univerzitetu ( SAD) kao i na dodatnih 150+ lokacija širom svijeta.  WiDS konferencija je finansijski neovisna i neprofitabilna, a za cilj ima nadahnuti i educirati Data Scientists širom svijeta, bez obzira na spol, te posebno pružiti podršku ženama iz ove oblasti. 

WiDS Sarajevo 2020 se po prvi put održao u Bosni i Hercegovini i glavnom gradu. Prisutni su imali priliku da slušaju i uče o najaktuelnijim istraživanjima i projektima od data science govornica iz BiH i regiona.

Pretstavljeno je šest zanimljivih projekata koji se koriste metodama data science-a u industriji i akademiji. Jedno od rješenje će vam pomoći da se spakujete za kampovanje (Jelena Nadj), drugo da segmentirate stanovništvo pomoću informacija iz popisa (Azra Musić), a još jedno da napravite informirane odluke u polju putovanja i turizma (Amra Delić). Belma Ibrahimović se osvrnula na najnovije metode za procesiranje prirodnih jezika.  Asja Handžić je predstavila data science metode koje se koriste u poreskoj upravi BiH a Jasminka Hasić Telalović je predstavila data science metode koje se koriste da otkriju organizmi koji žive i koegsistiraju sa ljudima (microbiome). Ova informacija je trenutno trend u medicinskim istraživanjima jer su različite distribucije bakterija povezane sa mnogim bolestima i stanjima i kao takve se mogu koristiti u njihovoj detekciji i liječenju.

Poslijepodne smo imali priliku uživati u panelu na kojem se raspravljalo kako zajednice u BiH i regionu mogu iskoristiti napretke u data science-u da donese infromativnije i bolje odluke u našem društvu.  Učesnice panele bile su: Prof. Emeritus Branislava Peruničić, Prof. dr. Dženana Husremović, Jelena Nadj, Tatjana Vučić, Doc. dr. Lejla Pašić i Anela Husković. Panelu je moderirala Dr. Jasminka Hasić Telalović, WiDS ambasadorica 2020.

Cijelu organizaciju podržala je Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Symphony, Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology i organizacija UKAID.

Vijest
Vijest
Vijest
Vijest
Vijest
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Skini ovdje

SSST © 2018 Sva prava zadržana | Made by MANIA