News

SSST Priče

Vijest

Erasmus + razmjena: prof. Dr. Lars Nowak na SFA

05. 07. 2019.

Protekli semestar Univerzitet SSST ugostio je još jednog gostujućeg profesora sa Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) u sklopu programa Erasmus + akademska razmjena. Naš gosto bio je prof.dr. Lars Nowak koji je predavao na Sarajevskoj Filmskoj Akademiji ( SFA).


Prof. dr. Lars Nowak je njemački medijski stručnjak specijaliziran za film, fotografiju i druge vizualne medije kao i veze između historije medija i historije znanosti. Trenutno predaje medijske studije na Institutu za pozorišne i medijske studije Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg i gostujući profesor za filmske studije na Institutu za pozorišne studije Freie Universität Berlin. Doktorirao je na studiju medija na Bauhaus-Universität Weimar za tezu o filmskom djelu Tod Browninga i njegovim vezama s ranim filmom. Nowak je bio postdoktorski istraživač na Univerzitetu Trier od 2009.-2011. I mlađi profesor za medijske studije na Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg od 2011. do 2018. godine. Od 2011. do 2015. vodio je istraživački projekt Die Wissensräume der ballistischen Photo- und Kinematographie, 1860-1960, finansiran od strane Deutsche Forschungsgemeinschaft.
Predavanje našeg gosta predstavljalo je uvod u analizu filmskih žanrova, koji još uvijek daju važnu orijentaciju produkciji filmova. Naprimjer, klasični holivudski mjuzikl iz 1920-ih do 50-ih dopustio je ne samo pokrivanje mnogih općih aspekata teorije žanra. Umjesto toga, muziku karakterizira i posebno veliko bogatstvo kinematografskih sredstava izražavanja, uključujući pjesmu i ples, koja je odigrala ključnu ulogu u uvođenju zvučnog filma i, uprkos često podignutoj optužbi za eskapizam, usko je povezano s važnim društvenim problemima. kao što su seksualne i etničke razlike. Iz tih razloga bilo je moguće probuditi zanimanje učenika za žanr o kojem su prije malo znali.
Prema riječima prof. Dr. Nowaka, program Erasmus + nudi naučnicima relativno jednostavnu priliku da upoznaju inostrane univerzitete i na taj način prošire svoje međunarodno iskustvo u području nastave. U slučaju SFA-a, to je također omogućilo profesoru da prvi put predaje u praktično orijentiranom studijskom programu.
Zahvaljujemo našem gostu iz FAU-a za njegovo vrijeme na SSST-u!

Vijest
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2018 Sva prava zadržana | Made by MANIA