News

Institut za ekonomska i politička istraživanja

Bosna i Hercegovina je se trenutno nalazi na prekretnici, nakon trinaestogodišnje faze razvoja, koja je nastupila nakon razornih ratnih desavanja 1990-tih godina. U javnom sektoru su provedene značajne reforme, podržane od strane niza međunarodnih organizacija; u sektorima prava, pravosuđa, obrazovanja i socijalnih usluga napravljeni su napreci u kvalitetu usluga i upravljanja resursima.

Međutim, mnogi reforme još uvijek čekaju da se provedu, te je ostalo dosta nesigurnosti u tome koji je najbolji način da se Bosna i Hercegovina razvije na putu ka očekivanom ulasku u Europsku uniju.

Kako bi pomogli vlastima i drugim ključnim akterima bh. Ekonomije razumiju, planiraju i provedu dalje korake u razvoju zemlje, potrebna su rigorozna ekonomska i politička istraživanja. Trebutno, najveći dio takvih istraživanja izvode međunarodne organizacije (npr. Državni ekonomski memorandum Svjetske banke), uz malo učešće akademskih institucija BiH.

Institut za ekonomska i politička istraživanja Sarajevske škole za nauku i tehnologiju predstavlja značajan korak na putu da se premosti jaz u analitičkim pristupima razumijevanja glavnih ekonomskih i političkih dešavanja s kojim se suočava BiH. Institut bi pružio cijelo bogatstvo informacija, te političkih preporuka za rješavanje gorućih pitanja, kao što su:

  • Ekonomski istraživački radovi o najvažnijim pitanjima nacionalne reforme, npr., reforme socijalne skrbi, monetarne politike, reforme obrazovanja, itd.
  • Analize i preporuke za stimuliranje ekonomskih aktivnosti u BiH
  • Analize, koje bi se izvodile za pojedinačne sektore, a koje bi prepoznale prepreke za ekonomski rast, te sektore industrije najpogodnije za razvoj, na osnovu konkurentskih prednosti BiH. 
  • Preporuke za ostvarivanje regionalnog razvoja, utemeljene na analizi lokalne vlasti, a u suradnji s drugim evropskim vladama
  • Promocija demokratske debate o najvažnijim ekonomskim i socijalnim pitanjima koja utječu na život u zajednici.
 

Institut upošljava nastavnoosoblje sa najboljim kvalifikacijama u Bosni i Hercegovini, te privlači bh. državljane koji su diplome stekli na univerzitetima u inostranstvu. Institut nastoji biti  presedan i postaviti standard kvalitete u BiH, kao i privlačno okruženje za učenje i profesionalmo usavršavanje svog osoblja. Institut također daje priliku studentima Sarajevske Škole za nauku i tehnologiju da tokom studija provode istraživačke projekte na Institutu, a pod mentorstvom akademskog i istraživačkog osoblja.
 

Institut za ekonomska i politička istraživanja
Kontakt:
Vjekoslav Domljan -  vjekoslav.domljan@ssst.edu.ba;
Žana Prutina - zana.prutina@ssst.edu.ba;
Amer Demirović - amer.demirovic@ssst.edu.ba

Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana