News

Partnerstvo u izvrsnosti

Sporazumom potpisanim 2004. godine između Univerziteta Buckingham i Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology identificirali smo zajedničke ciljeve jačanja međunarodnih profila naših institucija, obogaćivanja naših akademskih programa i pružanja većih mogućnosti i pogodnosti našim studentima. Ova stalna saradnja, koja se neprestano razvija, zahtijeva da SSST ispuni ne samo bosanskohercegovačke nego i akademske smjernice i predavačke standarde Univerziteta Buckingham i Ujedinjenog Kraljevstva. Ti standardi, između ostalog, podrazumijevaju anonimnost ispitne procedure, veliki omjer broja osoblja u odnosu na broj studenata, kao i razmjenu nastavnih planova između naših institucija.


Univerzitet Buckingham potvrđuje, nadgleda i provjerava dodiplomske i postdiplomske akademske programe koje nudi SSST, te dodjeljuje britanske diplome studentima koji završe SSST.

Dva fakulteta Univerziteta SSST - Sarajevo Film Academy i Sarajevo Medical School, imaju posebne aranžmane glede saradnje sa više internacionalnih škola i medicinskih ustanova.


U okviru saradnje sa Univerzitetom Buckingham, SSST je jedini univerzitet u regiji jugoistočne Evrope kojeg nadgleda Agencija za osiguranje kvaliteta Ujedinjenog Kraljevstva (QAA), čime se osiguravaju transparentnost i najviši standardi predavanja i ispitnih procedura. Vanjski ispitivači Agencije za osiguranje kvaliteta (iskusno akademsko osoblje sa drugih vodećih britanskih univerziteta) posjećuju SSST najmanje dva puta godišnje kako bi pregledali sav nastavni materijal za studente, potvrdili ocjene i odobrili registraciju studenata na univerzitetima Buckingham i SSST. Na ovaj način SSST zadovoljava proceduru koju je odredila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva za sve institucije visokog obrazovanja čiji studenti stiču britanske diplome.


„Ponosni smo na naše udruživanje sa SSST i vjerujemo da je odnos koji smo izgradili obostrano koristan. Dijelimo slične ciljeve i vizije u pružanju visokokvalitetnog obrazovanja studentima iz cijeloga svijeta, promovirajući pritom istraživanje i inovativnost. Neovisnost naših institucija omogućava nam da budemo kreativni i ambiciozni. Naš univerzitet dodjeljuje diplome SSST-ovim studentima  - oni stiču te diplome ispunjavanjem svih akademskih standarda Univerziteta Buckingham. Ponosni smo na njihova postignuća.


Mi s SSST-om dijelimo radost zbog njihovog uspjeha, koji je posebno vidljiv na osnovu usješnog upisa na postdiplomske programe vodećih univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu.“


Dr. Terence Kealey, prijašnji prorektor Univerziteta Buckingham


„SSST, koji se neprestano razvija i poboljšava, profilirao se u kratkom periodu kao vodeća obrazovna institucija u BiH i široj regiji. Studenti koji su završili SSST zaposlili su se na međunarodnom tržištu rada, a njihov kvalitet – koji su garantirali i prepoznali vanjski ispitivači – dokaz je potencijala koji SSST ima. Ponosan sam na svoje učešće u uspostavi SSST akademskih programa, kao i na to što sam dio njegovog napretka. Siguran sam da će dugo nakon što ja ne budem tu mnoge buduće generacije smatrati SSST izvrsnim univerzitetom i odskočnicom ka uspješnoj budućnosti. SSST ne doprinosi samo temeljima znanja u Bosni i Hercegovini, nego, također, i u međunarodnoj zajednici.“

 
Dr. Sabah Jassim, prijašnji glavni koordinator za SSST, Univerzitet Buckingham


Univerzitet Buckginham jedini je neovisni univerzitet sa Kraljevskom poveljom u Ujedinjenom Kraljevstvu.  Godine  1976. osnovala ga je grupa akademskog osoblja sa Oxforda, koji su željeli da kreiraju mjesto za akademsku inovativnost na kojem će student – prije nego država – biti klijent. Neovisan od direktne pomoći Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Univerzitet Buckingham iskoristio je svoju neovisnost kako bi prvi ponudio jedan karakterističan pristup visokom obrazovanju. Pošto je zasnovan na principima klasičnog liberalizma, ovaj univerzitet uči studente idealima slobodnog mišljenja, liberalne političke misli. Pritom, već trideset godina od osnivanja, zadržava svoju akademsku neovisnost.


Buckingham kotira visoko na listama najboljih univerziteta.

Godine 2011. Univerzitet Buckingham je osigurao, i to šestu godinu zaredom, vodeće mjesto među svim univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu na osnovu rezultata Nacionalne studentske ankete. Rezultati ove ankete, koju organizira Savjet za finansiranje visokog obrazovanja, reflektiraju ogroman uspjeh Univerziteta Buckingham u pažljivoj izgradnji i njegovanju pristupa studentima, te politici predavanja zasnovanoj na podučavanju i radu sa malim grupama studenata.

Univerzitet Buckingham zauzeo je 21. mjesto u Vodiču kroz dobre univerzitete za 2012. godinu, koji je izdao The Times 2011. godine. Naime, Buckingham je tu smješten ispred Russell grupe univerziteta koja uključuje Kings College u Londonu, te Glasgow, Birmingham i Manchester i dobio je najveći zbir bodova u zemlji na osnovu tri pokazatelja – zadovoljstva studenata, budućih izgleda diplomiranih studenata i omjera broja članova osoblja u odnosu na broj studenata.

Uprkos svojim impresivnim istraživačkim aktivnostima, Univerzitet Buckingham nije bodovan za svoju istraživačku djelatnost, što predstavlja nedostatak kada se radi o listama najboljih univerziteta. Kao univerzitet koji je neovisan i ne dobiva finansijska sredstva od države, Buckginham ne može učestvovati u Analizi istraživačkih djelatnosti koju finansira Savjet za finansiranje visokog obrazovanja u  Engleskoj (HEFCE). U svom Vodiču kroz dobre univerzitete za 2012. godinu The Times navodi sljedeće: „Univerzitet Buckingham bi skoro sigurno završio među vodećih 20 da je bilo moguće analizirati njegovu istraživačku djelatnost.“

U Vodiču kroz univerzitete koji izdaje The Guardian, Univerzitet Buckingham pojavljuje se na spisku najboljih specijalističkih institucija zauzimajući 10. mjesto za 2011. godinu. U rangiranju odsjeka koje je uradio The Guardian, Odsjek za engleski jezik Univerziteta Buckingham zauzima 7. od ukupno 106 mjesta, a Odsjek za ekonomiju 8. od 69 mjesta.

Univerzitet Buckingham ponosan je na visoku stopu zapošljavanja svojih diplomaca. U julu 2011. godine The Guardian je objavio da je 100% studenata iz klase koja je 2010. godine završila studij na Univerzitetu Buckingham  dobilo zaposlenje ili nastavilo studirati (članak: „Skoro 9% nezaposlenih šest mjeseci po diplomiranju“, The Guardian, 15. juli 2011. godine). Prema pisanju The Guardiana, najnovija statistika pokazuje poboljšanje u 2010. godini, ali je indikativno da se tržište rada još uvijek nije oporavilo od sloma koji je nastao prije uvođenja kredita. Stoga je Buckingham dvostruko ponosan što njegovi studenti, uprkos ekonomskoj recesiji, prkose trendu.

Studenti koji su završili studije na Univerzitetu Buckingham nastavili su studirati na najvećem broju vodećih svjetskih univerziteta, uključujući Harvard, London, Oxford i Cambridge, te osigurali zaposlenja na  visokorangiranim pozicijama širom svijeta.


Studenti SSST-a na Univerzitetu Buckingam - ceremonija dodjele diploma 2012

„The Independent je ovu malu instituciju rangirao kao 20. po redu u zemlji, dok je Vodič kroz univerzitete za 2011. godinu koji izdaje The Guardian rangirao njene odsjeke za biznis na 2. mjesto (od 112), za engleski jezik na 6. (od 102) a za pravo na 24. (od 90). Pored toga, Buckingham je s lakoćom dospio na vodeću poziciju na osnovu rezultata Nacionalne studentske ankete.“


Geoffrey Alderman, The Guardian


 

Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana