News

O SFA

U oktobru 2010. godine, Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju pokrenuo je ambicioznu Sarajevsku filmsku akademiju, prvu privatnu filmsku školu u Bosni i Hercegovini i jedinu filmsku školu u jugoistočnoj Evropi sa nastavnim programom na engleskom jeziku. Za samo sedam godina Sarajevska filmska akademija postala je katalizator za razvoj nove generacije međunarodnih filmskih reditelja iz preko 35 zemalja svijeta, uključujući Australiju, Kanadu, Brazil, Kolumbiju, Hrvatsku, Francusku, Indiju, Venecuele, Japan , Meksiko, Portugal, UAE, UK, SAD, Italija... Vjerujemo da je Akademija važan i ambiciozan projekat koji se pažljivo razvija u jedno od najuzbudljivijih mjesta za studiranje filma u ovom dijelu svijeta.

Sarajevska filmska akademija se fokusira na oblast filmske režije i nudi Bologna certificirani program dodiplomskog (BFA) i postdiplomskkog (MFA)studija, koji su posvećeni pružanju visoko konkurentnog obrazovanja u različitim oblastima filmskog stvaralaštva. Programi su razvijeni kao interaktivna platforma sa tri osnovne sekcije: teorijska predavanja, praktične radionice i, što je najvažnije, filmska produkcija. Snažan naglasak stavlja se na praktični rad u kombinaciji sa razvojem i istraživanjem vlastitog kreativnog glasa reditelja.

Trogodišnji BFA program predstavlja agilnu i uzbudljivu platformu za nov, kao i filmske stvaraoce u razvoju. Fokus je na praktičnom radu, dok SFA nastavno osoblje blisko sarađuje sa studentima, navigirajući izazove različitih predmeta koji povezuju teoriju i primenu. Mentorska struktura osigurava da svaki student dobije punu pažnju prilikom kompletiranja filmskih vježbi i kratkih filmova, dok aktivno učestvuje u modulama, radionicama i masterclassovima.

Dvogodišnji MFA program pruža prilike mladim filmskim autorima da razviju svoj umjetnički izraz. Program kombinuje osnovne časove sa radionicama i modulama koje predaju neki od najistaknutijih filmskih reditelja i filmskih profesionalaca.

Pružajući studentima stabilnu strukturu osnovnih časova, programi SFA okarakterisani su fleksibilnošću, otvorenošću i jedinstvenom prilikom za povezivanje i rad sa najpoznatijim svjetskim stručnjacima, umjetnicima, režiserima, teoretičarima i historičarima filma. Svi nivoi studija na Sarajevskoj filmskoj akademiji koriste filmsku laboratoriju, dok je Akademija posvećena stalnom unapređenju resursa i širenju produkcijskih kapaciteta.

Nastavno osoblje SFA sastoji se isključivo od međunarodno ostvarenih filmskih profesionalaca i umjetnika. Okuplja neke od najistaknutijih i najuspješnijih filmskih umjetnika i autora današnjice, koji se pridružuju Akademiji kao stalno osoblje i gostujući predavači. SFA je ponosna što je realizovala predavanja i radionice umjetnika kao što su Carlos Reygadas, Tilda Swinton, Gus van Sant, Fred Kelemen, Juliette Binoche, Pedro Costa, Gael Garcia Bernal, Abel Ferarra, Cristian Mungiu, Atom Egoyan, Jonathan Rosenbaum, Apichatpong Weerasethakul, između ostalih.

Ovdje možete pronaći kompletnu listu gostujućih predavača kojima je Sarajevska filmska akademija imala je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu.
Više informacija o Sarajevskoj filmskoj akademiji i njenim studijskim programima potražite na www.sfa.ba.

"Želio sam znanje i želio sam postići kvalitet u svom radu. Radio sam mnogo samostalno prije samih akademskih studija i bio sam uplašen programa koji bi mogao biti previše teoretski. Ali ovdje, većina našeg rada je praktična, teorija je odmah testirana, korištena, vježbana. Omogućen nam je pristup nekim od najvećih filmskih stvaralaca današnjice. Svaki dan inspirisan sam svojim profesorima."
Ado Hasanović, BFA student (generacija 2010)

"Sama škola je bila malo nadrealističko iskustvo jer sam slušao, razgovarao i radio sa nekim od mojih omiljenih filmskih reditelja. Učestvovanje u bliskom dijalogu s njima o kinematografiji i njenim mogućnostima, pokazivanje mog rada i saradnja na filmskim projektima. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje ovakva škola postoji. Gdje mogu da uradim ono što radim."
Patrick Marshall, MFA student (generacija 2013) 

„Treba da pomenem da sam skoro cijeli svoj život proveo u Švedskoj. Sa skoro nikakvim iskustvom u filmskoj režiji, nimalo slučajno odabrao sam SFA zbog širokog spektra profesionalaca iz filmske industrije koji ovdje organiziraju intenzivnu, praktičnu nastavu. Ograničen broj studenata koje prima SFA omogućava profesorima da pomognu svakome od nas pojedinačno u rješavanju naših slabosti i na taj način mi možemo da razvijamo svoje znanje i sposobnosti geometrijskom progresijom svakim novim semestrom. Znao sam od početka da je pakovanje kofera i selidba u jednu potpuno drugačiju kulturu kako bih studirao baš na ovom univerzitetu bila najbolja odluka koju sam ikada donio. Svakoga dana otkrivam nove razloge koji to potvrđuju!“
Benjamin Dizdarević, BFA student (generacija 2011)

„Nakon dugogodišnjeg rada na filmu i u televizijskoj produkciji kao izvršni producent i kao režiser, osjetila sam potrebu da proširim svoje znanje. SFA je bio pravi izbor; osjećam da sve više i više napredujem. Taj napredak vidljiv je na svakome od nas – kako na pojedincima tako i na cijeloj klasi.“
Amela Čuhara, BFA studentica (generacija 2010)

"Više od samo postdiplomskog studija, ovdje imamo kreativni prostor naseljen talentovanim ljudima iz cijelog svijeta, u okruženju koje nas ohrabruje da nađemo svoj individualni oblik izražavanja. To je bilo izazovno i zadovoljavajuće životno iskustvo, koje mi je omogućilo da rastem i saznam o sebi i stvarnosti oko sebe. "
Fernando Nogari, MFA student (generacija 2013)
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana