News

SSST biblioteka

Biblioteka Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology ima za cilj da pruža personaliziranu, visokokvalitetnu uslugu u podršci nastavnim i istraživačkim programima i da potiče razvoj kreativnog i nezavisnog mišljenja.
 

Naši ciljevi su promovisati izvrsnost u učenju, zadovoljiti potrebe univerziteta za informacijama, istraživanjem i nastavnim planom i programom kroz efikasan saradnički razvoj naše kolekcije i program menadžmenta, te služiti kao ulaz u izvore informacija vitalnih za istraživanje i obrazovna postignuća.
 

Ako imate pitanja o našim kolekcijama na internetu i u biblioteci te našim izvorima, molimo Vas, kontaktirajte nas svakim radnim danom od 08- 16 sati.
 


Aida Đikić
Bibliotekar
+387 33 975 026
library@ssst.edu.ba


 
Što je ScienceDirect?
 
 Elsevierova vodeća platforma znanstvene literature koju su recenzirali kolege-stručnjaci.
 
Univerzitetske biblioteke i institucije nude ScienceDirect pristup svojim zajednicama istraživača. Istraživači, predavači, studenti, zdravstveni djelatnici i informatički stručnjaci koriste ScienceDirect kako bi poboljšali način na koji pretražuju, otkrivaju, čitaju, razumiju i dijele znanstvena istraživanja.

ScienceDirect kombinira autoritativne, full-text naučne, tehničke i zdravstvene publikacije s pametnom i intuitivnom funkcionalnošću kako bi korisnici mogli ostati informisani u svojim područjima i mogli raditi efikasnije i uspješnije.
 
ScienceDirect takođe nudi open-access člancima iz prirodnih i matematičkih nauka, medicinskih nauka, društvenih i humanističkih nauka.
 
„Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo“ autora Jesúsa Huerta de Sote

Djelo pod naslovom „Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo“ autora Jesúsa Huerta de Sote dostupna je u SSST biblioteci. Knjigu je donirao Centar za poslovnu afirmaciju (CPA). CPA promoviše vrijednost preduzetnika i njihove uloge u društvu, jer bez preduzetnika nema snažne ekonomije i prosperitetne države. Iz tog razloga CPA nastoji da bude jak i iskren partner preduzetničkom sektoru kako bi zajedničkim snagama doprinijeli promjeni stanja u BiH. CPA propagira politiku i mentalitet koji daje podršku u kreiranju stimulativnog poslovnog okruženja putem smanjenja poreza, dadžbina, regulacija i drugog.

Knjiga predstavlja i obrađuje jednu od najznačajnijih ekonomskih debata XX. stoljeća, a to je mogućnost obavljanja ekonomske kalkulacije u planskoj socijalističkoj ekonomiji. Autor opsežno iznosi stavove Ludwiga von Misesa i Friedricha von Hayeka, dvojica značajnih predstavnika austrijske ekonomske škole, koji su problem planske ekonomije primarno posmatrali na nivou nemogućnosti obavljanja matematičkih kalkulacija, jer cijene i nadnice bivaju dirigovane, a ne prepuštene tržišnim decentraliziranim mehanizmima.

Knjiga obuhvata sljedeće teme:

  • uloga informacije u poduzetništvu, te način funkcioniranja poduzetništva na osnovu subjektivnih disperzivnih informacija,
  • obavljanje poduzetništva u okrilju socijalizma, i pokušaj ataka na slobodni protok informacija kao osnove za postojanje kreativnog poduzetništva,
  • koordinacija unutar tržišno orijentisane ekonomije i diskoordinaciju u planskoj socijalističkoj ekonomiji,
  • institucionalna prisila i intervencionizam,
  • debata o mogućnosti ekonomske kalkulacije u socijalizmu,
  • historijski pregled rasprave o mogućnosti ekonomske kalkulacije u socijalističkoj planskoj ekonomiji,
  • planometrija i njeni mogući dosezi,
  • višedimenzionalnost i kompleksnost znanja.


Objavljivanje ovakvog djela donosi izuzetne koristi i vrijednosti za akademsku zajednicu kritički usmjerenu na preispitivanje postojećih teorijskih paradigmi, ali i za one koji odlučuju ili će odlučivati o bosanskohercegovačkoj politici razvoja.

Svi zainteresovani mogu preuzeti PDG verziju knjige na: http://cpa-bih.org/socijalizamdesoto-3/

ACTIVE DATABASE ACCESS
 
Pretplata preko Kuvajtske elektronske biblioteke
 
SpringerLink godinama obezbjeđuje pristup milionima naučnih dokumenata objavljenih u časopisima, knjigama, serijskim publikacijama, protokolima i referentnim djelima. Nove knjige i časopisi su dostupni svaki dan u naučnim poljima poput arhitekture i dizajna, biomedicinskih nauka, biznisa i menadžmenta, informatičkih nauka i mnogih drugih.
 
Da biste pristupili eKnjigama dostupnim na SpringerLink, idite ovdje.
 
Da biste pristupili eČasopisima dostupnim na SpringerLink, idite ovdje.
 
SpringerProtocols je najveća pretplatnička online baza podataka ponovljivih laboratorijskih protokola u biomedicinskim i prirodnim naukama. Sastavljanjem protokola iz serije knjiga Methods in Molecular Biology i iz drugih izvora, SpringerProtocols nudi istraživačima pristup arhivi od skoro trideset godina testiranih, pouzdanih, korak-po-korak protokola za neposrednu upotrebu u laboratoriji. S naglaskom na sveobuhvatnost i jasnoću, svaki protokol se organizuje u lako ponovljivi stil sličan receptu. Protokole su pisali stručnjaci na terenu i pregledali su ih urednici istaknuti u svojim posebnim oblastima, kao i naš prestižni urednički odbor. SpringerProtocols je neprocjenjiv resurs za modernu istraživačku laboratoriju.

Da biste pristupili SpringerProtocols, kliknite ovdje.

United Nations Digital Library (UNDL)
 
Zadovoljstvo nam je da objavimo da je digitalna biblioteka Ujedinjenih nacija United Nations Digital Library (UNDL) sada dostupna i može joj se pristupiti globalno besplatno (https://digitallibrary.un.org). Kao rezultat  uspješne saradnje između Dag Hammarskjöld Library (DHL) u sjedištu UN-a i Ureda Ujedinjenih naroda u ženevskoj biblioteci, platforma koristi inovativnu tehnologiju otvorenog koda da omogući pristup UN-proizvedenim materijalima u digitalnom formatu. Sadržaj će se dodavati u kontinuitetu i poboljšanja sistemu će se vršiti na redovnoj osnovi.
 
Novi sistem, koji nudi jednostavan pristup dokumentima UN-a, mapama, govorima, podacima o glasanju, kao i publikacije koje nisu za prodaju, pomoći će globalnom istraživačima da pronađu informacije iz UN-a koje su im potrebne, brzo i precizno. On omogućuje jednu tačku pristupa informacijama UN-a - trenutne i prethodne.
 
Faza 1 UNDL uključuje digitalni sadržaj iz baza podataka u UNBISnet i Sistem službenih dokumenata (ODS) - uglavnom službenih dokumenata UN-a, govora i evidenciju o glasanju, kao i neke mape. UNDL će vas takođe povezivati na sadržaj UN-a otvorenog pristupa.
 
Šta mogu naći u digitalnoj biblioteci Ujedinjenih nacija?
 
- UN dokumente i publikacije otvorenog pristupa
 
- Podaci o glasanju u UN-u, mape i govore
 
- Sadržaj u 6 i više jezika
 
 
Koje karakteristike sistema postoje?
 
- Povezani podaci između srodnih dokumenata, kao što su rezolucije, zapisi o sastancima i glasanje
 
- Detaljnija pretraga po tijelu UN-a, agenciji ili tipu dokumenta
 
Za više informacija molimo posjetite: https://digitallibrary.un.org/

 

 
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana