News

Počasne katedre i doktorati

SSST dodijelio počasni doktorat znanosti Njegovom kraljevskom visočanstvu Princu Al Waleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saudu i uspostavio počasnu Al Waleed Katedru iz poslovnog razvoja i globalne konkurentnosti.
 

SSST establishes the Professorship - Tun Dr. Mahathir Mohamad Professor of Economics and Good Governance

 (Prijevod je u pripremi.)

Christian Schwarz-Schilling profesura u međunarodnim odnosima i političkim naukama

Profesorstvo Christian Schwarz-Schilling u međunarodnim odnosima i političkim naukama započet će s početkom akademske 2020/21. Godine, a na čelu će biti profesor Adnan Huskić, istaknuti politički analitičar i predavač na SSST-ovom Fakultetu političkih nauka i međunarodnih odnosa. kao prvi profesor odabran za vođenje profesure od 1. oktobra 2020. Profesura će biti otvorena kako za domaće tako i za međunarodne akademike.
 

SSST dodijelio počasni doktorat znanosti Njegovom kraljevskom visočanstvu Princu Al Waleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saudu i uspostavio počasnu Al Waleed Katedru iz poslovnog razvoja i globalne konkurentnosti.

Katedra u čast Njegovom kraljevskom visočanstvu. Princu Al Waleedu je osnovana u čast njegovih doprinosa obrazovanju, globalnom razvoju, kao i podrške zemljama u razvoju  na društveno-ekonomskom polju.
 

Prestižnu akademsku profesuru Al Waleed iz poslovnog razvoja i globalne konkurentnosti trenutno drži prof. dr. Boris Tihi.

U znak priznanja za njegova dostignuća u poslovanju  i društvenom razvoju, Princ Al Waleed je  dobitnik brojnih priznanja i pomena, koja su mu dodijelile organizacije, društva, vladari kraljevina i šefovi država. Ona uključuju četrnaest počasnih doktorata sa univerziteta u SAD-u, Velikoj Britaniji, Koreji, Egiptu, Maleziji, Gani, Palestini, Filipinima, Tunisu i Ugandi, i mnogih drugih zemalja. Obrazloženja uz ove počasti posebno ističu njegove finansijske doprinose  obrazovanju, međunarodnom razumijevanju, suživotu, te pružanju pomoći žrtvama prirodnih katastrofa, siromašnima i licima u stanju ekonomske potrebe, bez obzira na nacionalnost, rasu ili vjeru.
 

Godine 1979. uspostavio je vlastitu kompaniju, Kingdom Establishment for Commerce and Trade,  koja je 1996. godine postala Kingdom Holding. Njegov prvi ugovor bio je projekat vrijedan 8 miliona USD za izgradnju Bachelor  kluba na Vojnoj akademiji u Rijadu, u kojem je predstavljao izvođača radova iz Koreje. Ovo je bio obećavajući početak. Njegov posao je potom brzo rastao, i nije dugo prošlo prije nego što se uključio u različite profitabilne zajedničke poduhvate sa stranim kompanijama, koji su rezultirali značajnom dobiti. Princ također ulaže znatan dio svojih prihoda u tržište nekretnina u Rijadu.
 

U potrazi za drugim mogućnostima, Princa je privukao i bankarski sektor. Godine 1988. kupio je upravljački udio u tada propadajućoj United Saudi Komercijalnoj banci (USCB), te je u roku od godinu dana pretvorio u najprofitabilniju komercijalnu banku u Saudijskoj Arabiji. Vrijednost dionica banke je nakon toga porasla zadvadeset puta. Nakon toga je ostvario i spajanje sa također problematičnom Saudi Cairo Bankom, čime je stvorio United Saudi Bank (USB). Nakon toga je Princ bacio oko i na dominantniju Saudi American Bank (SAMBA), te došao do zaključka da je spajanje između SAMBAe i USBa mudro, ako se uzme u obzir veoma kompetentan menadžerski tim SAMBE. Godine 1999. ovo spajanje je i ostvareno.
 

Možda nijedna transakcija nije katapultirala Princ Al Waleeda na svjetsku finansijsku scenu na tako spektakularan  način kao i njegova akvizicija dionica Citibanka (koji je naknadno postao Citigroup). Malo ljudi je tada moglo zamisliti da će jedan Saudijac, a uz to i princ, tako značajno stupiti na  međunarodnu scenu, naizgled niotkuda, te uložiti toliko sredstava u jednu od najvećih svjetskih banaka, te je tako učinkovito vratiti u život i navesti da postane vodeća finansijska institucija na svijetu. Nepotrebno je reći da ovaj korak nije pokrenuo osjećaj altruizma, već motivacija da se djeluje onda kada se stvore pogodne prilike za poslovanje.

Od tada, ova investicija je Princu Al Waleedu donijela izuzetne prihode – kao najveći pojedinačni dioničar Citigroupa, ovaj segment njegovog ukupnog portfelja sada predstavlja najveći dio njegovog bogatstva. Međutim, on je napravio i brojne investicije u mnogim drugim sektorima, uključujući i medije, informacione tehnologije, obrazovanje i zdravstvo.
 

Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah Chair in International Humanitarian Law  

The Chair is envisaged as an academic platform for teaching and research, founded as a lasting tribute to the work and outstanding international contribution of the late Amir to humanitarian action, mediation, and conflict resolution. 


The Coordinating Professor at the Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah Chair in International Humanitarian Law is the Dean of Political Science and International Relations, Dr. Maja Savić Bojanić. 
 

Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana