News

SSST Priče

Vijest

Mona Muhidinović - Gost studentica na SSST-u.

29. 07. 2019.

Gošća Univerziteta SSST i Medicinskog fakulteta je Mona Muhidinović, 20godišnjakinja rođena u Sarajevu, koja je svoje školovanje nastavila na Univerzitetu Sorbona, u Parizu. Bavila se glumom, manekenstvom, plivanjem ali je hemija je ipak njena prva ljubav.  Prirodne nauke su je počele zanimati još u osnovnoj školi ali se ljubav prema hemiji rodila početkom srednje škole.

 

'' Svi smo mi hemičari, čak i oni koji ne studiraju hemiju. Sve oko nas je hemija, kada kuhamo, čistimo, stolica na kojoj sjedimo, boja naše majice, krema koju stavljamo na lice itd. Ja studiram hemiju jer je istinski volim i znam da mi nikad neće dosaditi. Hemičari su zapravo i umjetnici. Naš zadatak je da budemo maštoviti, i upravo zbog toga hemija napreduje iz dana u dan zahvaljujući maštovitom umu naučnika. ''

 

Nakon prvog ciklusa studija planira upisati i master studiju u Parizu. Francuska je kaže zemlja koja mnogo ulaže u sredstva za istraživanje ali i u kozmetiku. Sebe vidi u nekoj od svjetskih kozmetičkih kompanija kao šefa projekata u istraživanju novih tehnologija kada je u pitanju kozmetika.  Na SSST-u radi svoj istraživački rad, a ovo su njeni prvi utisci o nama:

 

'' Kako je hemija rasprostranjena možemo je pronaći u svim disciplinama prirodnih nauka tako i u medicini, s toga sam se mogla uklopiti u dio istraživackog rada sto se tiče medicine. Zbog toga sam izabrala SSST jer je vodeći Univerzitet u BiH. Prvi put kad sam došla na razgovor, dočekala me je dekanesa Sarajevo Medical School dr. Semira Galijašević, koja je ujedno i moj mentor. Tada sam shvatila  zbog čega se SSST izdvaja od drugih univerziteta, posebno medicinskih fakulteta. Nakon razgovora sa profesoricom Galijašević,  znala sam da na ovom Univerzitetu  mogu mnogo toga naučiti od profesorice Galijašević ali  i dalje napredovati. Meni kao studentu jako je važno imati strpljivog mentora, sa puno znanja i izuzetnog  sagovornika koji je spreman saslušati mene i moje ideje.

 Tema njenog istraživačkog rada pod mentorstvom dr. Semire Galijašević je: mehanizam reakcija razgrađivanja hemoglobina u uslovima oksidacije stresa.

'' Razaranje hemoproteinskog hema je izuzetno toksično za različite organe i ćelije što dovodi do ozbiljnih patoloških posljedica .Celularna toksičnost je uglavnom posljedica generisanja slobodnog željeza , koji ima  sposobnost da učestvuje u proizvodnji  slobodnih radikala. Slobodni radikali   dalje  posreduje u nizu biohemijskih reakcija što rezultira brojnim  patološkim  stanjima kao što su inflamacija, ateroskleroza, , akutni vaskulitis, reumatoidni artritis,  rak . Rekacijski mehanizam  autoksidacije  i oksidacije hemoglobin iz eritrocita u stanju oksidativnog  stresa je veoma kompleksan i  još u potpunosti nije poznat. U toku istraživanja sam imala priliku da se upoznam i sa novim laboratorijskim tehnikama, analiziranjem najnovije literature iz ove oblasti i analizom dobivenih podataka.  S obzirom  na značaj istraživanja, rado bih nastavila da se bavim ovom oblašću.  

 

Na Univerzitetu SSST kaže najviše ju je dojmila pozitivna energija koja vlada. Naravno, labaratorije koje su opremljene po evropskim standardima ali i moto našeg Univerziteta '' Ex solo ad solem ''.

'' Ex solo ad solem '' znači od zemlje do sunca, dakle SSST obećava svim studentima da će biti prihvaćeni bez obzira odakle dolaze, i ulijeva povjerenje studentima koji su ponekad izgubljeni nakon završene srednje škole, kaže Mona.

Na kraju našeg razgovora, Mona je istakla zbog čega bi preporučila Univerzitet SSST i naš Medicinski fakultet.

'' Studentima koji žele studirati medicinu preporučila bih Univerzitet SSST jer je to mjesto gdje će sigurno steći potrebno znanje i praksu. Također, sretna sam što znam da SSST svoju priču zaokružuje i sa programom farmacije koji kreće od naredne akademske godine. Sigurna sam da će našoj zemlji ali i cijelom svijetu dati veliki broj stručnjaka iz svih oblasti medicine.

 

Vijest
Vijest
Vijest
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2018 Sva prava zadržana | Made by MANIA