News

SSST Priče

Vijest

#Ostanikući

19. 03. 2020.

Izazov je ostati kod kuće, ali ne i onda kada imate sjajne naslove za čitanje. Ovo su naši prijedlozi, stigli direktno od SSST bibliotekarke Aide Đikić. Također, pogledajte ove sjajne savjete o iskorištavanju svog slobodnog vremena posjetom muzejima, gledanju dokumentarnih filmova, slušanju koncerata – i sve to na vašem vlastitom ekran iz udobnosti vašeg doma.  I zapamtite, budite sigurni – Ostanite kod kuće!

Condé Nast Traveler preporučuje sljedeće muzejske eksponate, simfonije i opere u kojima možete uživati ​​od kuće: https://www.cntraveler.com/…/all-the-museum-exhibits-sympho…

Met Opera trebala bi pokrenuti “Nightly Met Opera Streams”, besplatnu seriju uživo u HD prezentaciji koje se prenose na web-u https://www.metopera.org/…/met-to-launch- noćni met-opera ... /

Filharmonija u Berlinu zatvorena je do 19. aprila kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. No, orkestar će i dalje svirati za vas - u digitalnoj koncertnoj dvorani:  https://www.berliner-philharmoniker.de/en/titelgeschichten/20192020/digital-concert-hall/

 

Ako ste ljubitelj pop kulture, USA Today izvještava da John Legend, Coldplay i drugi muzičari održavaju virtualne koncerte u izolaciji https://www.usatoday.com/…/coronavirus-john-leg…/5066024002  dok Billboard preporučuje sljedeće muzičke poslastice tokom boravka  kod kuće dok vježbate "socijalno distanciranje": https://www.billboard.com/…/coronavirus-quarantine-music-ev…

Lord of the Rinas bv J.R.R. Tolkien: glavna stavka fantastičnog žanra. Ponekad se predstavlja kao priči o vilenjacima i čarobnjacima za djecu, ali je u stvari višeslojno djelo i dio šire izgrađene mitologije. Napisao ju je autor koji je živio kroz dva svjetska rata, a iako nije alegorija (opis je Tolkien uvijek negirao), obojen je tim iskustvima.

 

 Dune serija Frank Herbert: jedan od najutjecajnijih naučnofantastičnih romana našeg vremena. Dunu karakteriziraju tri stvari: ekologija, politika i religija - ona se dotiče ekološkog stresa i nastojanja oko oblikovanja, revolucije kolonija protiv imperijalizma, izmijenjenih stanja svijesti i nesigurnosti čak i vrlo napredne tehnologije. Kažu da je jedan od glavnih utjecaja na Ratove zvijezda.

 

Priče iz vašeg života i drugi, Ted Chiang: Bio sam inspiriran da potražim ovu zbirku nakon gledanja filma "Dolazak", adaptacije Chiangove novele "Priča o vašem životu". Glavne su teme titularne priče jezik i determinizam - ako znate što će se dogoditi, možete li spriječiti da se to dogodi?

 

 Marsovci, Andy Weir: to je ono što bi kritičari definisali kao tešku naučnu fantastiku, s detaljnim opisima čovjekove borbe za opstanak na Marsu.

 

Problem s tri tijela, Liu Cixin: čovječanstvo je uspostavilo kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom koja preferira klimu na našem planetu, pa dolaze uzeti Zemlju. Proći će im stotine godina da stignu ovdje, pa imamo vremena za pripremu.

 

Serija Discworld, Terry Pratchett: Sir Terry snimljen je kako kaže, "Fantasy se ne radi samo o čarobnjacima i blesavim štapovima. To je gledanje svijeta iz novih smjerova. I jedna šala na pravom mjestu može značiti cjelinu ozbiljno poglavlje ne mogu sasvim postići. " Postoji 41 roman Discworld: oni često parodiraju druga poznata djela, kao i mitologiju, folklor i bajke, često ih koriste za satirične paralele s kulturnim, političkim i naučnim pitanjima.

Vijest
Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2018 Sva prava zadržana | Made by MANIA