News

SSST Novosti

Vijest

Šta tebi znači BiH? 2022.

22. 04. 2022.

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology u saradnji sa Konrad Adenauer Fondacijom u BiH otvara

 

 

JAVNI POZIV

 

Za produkciju kratkih filmova na temu

“Šta tebi znači BiH?”

 

 

Ko se može prijaviti?

 

Poziv je otvoren za mlade režiserke/e, studentice/e režije i audio-vizualne umjetnice/ke, starosne dobi 18-35 godina, sa boravištem u BiH.

 

 

Šta prijava mora sadržavati?

 

Prijava treba sadržavati sažetak/opis ideje i moodboard za kratki film u trajanju od 15 minuta okvirno, koji adresira pitanje “Šta tebi znači BiH? – Ostali”.

 

Tema podrazumijeva osvrt na bosanskohercegovačku društvenu zajednicu u kojoj živimo, iz jedinstvene perspektive onih koji su, bilo ustavnom definicijom ili pripadnošću određenoj marginaliziranoj skupini – Ostali. Fokus je na glasovima sa margina političkog, socijalnog i ekonomskog života, čija iskustva jasnije ocrtavaju izazove evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

Pripadanje bilo kojoj marginaliziranoj skupini je izazovno, slojevito i mahom ugušeno vladajućim narativima, pravilima većine, legislativama koje se oglušuju o pripadnike/ice manjina unutar nacionalnih, rodnih, socijalnih i inih kategorija. Projekti koji će oslikati višeslojnost Ostalih, njihovu zanemarenost u politici, obrazovanju i kulturi, ali i njihovu jedinstvenost iz različitih vizura – bez obzira da li se govori o onima lišenim mogućnosti za obrazovanje; političko djelovanje; nezaposlenim; neosiguranim; osobama sa invaliditetom; nezaštićenim migrantima sa bh. ulica ili članovima i članicama LGBTQ zajednice – bit će u fokusu ovogodišnjeg Poziva.

 

 

Uz sažetak i moodboard ideje, potrebno je dostaviti kratku biografiju i kontakt informacije, kao i pismo namjere kojim se kratko adresira motivacija za učešće u projektu, uz relevantne detalje u vezi sa pristupom temi koju Vaš projekat čine važnim ili posebnim.

 

 

Koji je rok za dostavu prijava?

 

Konkurs je otvoren do 15 maja 2022. godine. Neblagovremene i nepotpune prijave (koje ne sadrže sažetak/opis ideje, moodboard, biografiju, motivaciono pismo) neće biti uzete u razmatranje. Rezultati Javnog poziva bit će objavljeni 28. maja 2022. godine na web stranici www.ssst.edu.ba.

 

 

Šta su naredni koraci ako moj projekat bude izabran?

U saradnji sa produkcijskim timom Sarajevske Filmske Akademije (SFA), izabrani/e umjetnici/e će raditi na razvijanju scenarija. Umjetnici/e će sa timom raditi i na razvijanju budžeta za kratki film, jer pretprodukciju, snimanje i postprodukciju filmova također realizuje SFA.

Snimanja će biti organizovano u Sarajevu, koristeći kapacitete SFA. Montaža i obrada slike i zvuka za svaki projekat će biti obezbijeđena.  Sve troškove realizacije projekta pokriva SFA.

 

Svi projekti će biti realizovani najkasnije do 30. oktobra 2022. godine. Nakon uspješne realizacije projekta, u prostorijama Univerziteta SSST bit će organizovana otvorena projekcija realizovanih filmova, kao i panel diskusija sa učesnicima/ama projekta.

 

Potpune prijave potrebno je poslati na mail: emina.vejsilovic@ssst.edu.ba. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju, kontaktirajte nas putem maila na emina.vejsilovic@ssst.edu.ba ili pozivom na broj 033 975 002.

 

 

 

Ptica

Posjeti nas

Hrasnička cesta 3a, Sarajevo, 71 000

Bosna i Hercegovina

Prijemni ispiti se održavaju na SSST-u, od aprila do septembra, sa početkom u 9:00 časova.

Kontakt

Tel: +387 33 975 002

Fax: +387 33 975 030

administration@ssst.edu.ba

admissions@ssst.edu.ba

Skini brošuru

Uzmi priručnik za brucoše i spremi se za
SSST prijemni ispit.

Download Preuzmi ovdje

SSST © 2024 Sva prava zadržana